Seuraajat

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Elämänlankaa blogista napattu mainio Neulojan taukojumppa


Alkuperäinen teksti: http://elamanlankaa.blogspot.fi/2013/03/neulojan-taukojumppa.html#comment-form

Neulojan taukojumppa

Elämänlangalla vietettiin viime viikko enimmäkseen sairauslomalla. Heräsin tiistaiaamuna lapaväli niin jumissa, että syvään hengittäminen sattui, ja kipu oli niin kova ja pistävä että työterveyslääkäri kuulusteli ensin sydänkohtausoireet ennen kuin kokeili lihakset läpi ja päätyi määräämään tulehduskipulääke- ja relaksanttikuurin.

Sairastamisen innoittamana ja parhaassa perinteisessä "älkää tehkö niin kuin minä teen, tehkää niin kuin minä sanon" -hengessä Elämänlankaa esittää: Neulojan taukojumppa.

1. Tämä on vaikea kohta. Laske neule käsistäsi. Ihan oikeasti, irrota ote puikoista ja pistä neule hetkeksi syrjään. Nouse ylös mukavasta neulenurkkauksesta. Kävele muutama askel. Jos tilaa on vähän, kävele paikoillasi. Heiluta käsiä reippaasti kävelemisen tahtiin.

2. Verryttelyliikkeet voi tehdä joko seisten tai tuolilla istuen. Älä kuitenkaan lysähdä takaisin mukavaan neulenurkkaasi, vaan ota vaikka ruokapöydän tuoli istuimeksi. Etsi sitten ryhdikäs asento: vedä vatsaa kevyesti sisään ja työnnä rintakehää vähän ulos. Kuvittele, että olet kolme metriä pitkä.

3. Etsi rakas ystäväsi kaksoisleuka. Pidä selkä suorassa ja pää pystyssä ja vedä leuka sisään. Minulle fysioterapeutti aikoinaan opetti, että tämän asennon löytäminen helpottuu, jos menee seisomaan selkä ja takaraivo seinää vasten ja siinä vetää leukaa sisään. Työnnä leuka ulos ja vedä sitten takaisin sisään kymmenkunta kertaa. Jos ei tunnu missään, onneksi olkoon. Jos kihelmöi niskasta lapojen väliin asti, otan osaa: tiedän, miltä sinusta tuntuu.

4. Herättele hartiat. Nosta hartiat oikein tiukasti korviin asti ja jännitä. Neulojalla nämä tietysti menevät usein ihan automaattisesti korviin, varsinkin jos neuloo jotain pientä piperrystä tai kovin tummaa lankaa, tai vaikeaa ohjetta. Älä nyt kuitenkaan jätä hartioita korviin vaan rentouta ne nopeasti ja pudota ne alas. Toista tämäkin kymmenkunta kertaa.

5. Pyörittele. Piirrä hartialla ilmaan ympyrä, ensin kymmenen kertaa edestä yläkautta taakse ja sitten takaa yläkautta eteen. Toista toisella hartialla. Tee liike uudestaan niin, että olkavarsi heilahtaa mukana. Jos tilaa riittää ja jos selkään ei satu liikaa, tee toistot vielä niin, että koko käsivarsi piirtää ison ympyrän.

6. Tee kiertoliikkeitä. Tämä liike auttaa erityisesti sinne nimenomaiseen lapaväliin, joka minulla on ollut kipeä, mutta toimii liikkuvuusliikkeinä vähemmänkin kremppaisille. Risti kädet rinnallesi. Ota oikein suoraselkäinen asento ja etsi taas kaksoisleuka. Muista taas vetää vatsaa vähän sisään, niin että vatsalihakset tukevat selkää. Tee pientä, nopeaa kiertoliikettä keskeltä ensin 20 kertaa yhteen suuntaan, sitten saman verran toiseen suuntaan. Jos ei tunnu pahalta niin pään voi antaa kiertyä selkärangan jatkona niin, että katsot reilusti olkasi yli, mutta muuten riittää ihan se, että muistaa pitää pään suorassa ja ryhdin hyvänä.

7. Muistatteko sen taputusleikin jota lapsena leikittiin? Sen, jossa lyötiin käsiä rytmikkäästi yhteen kaverin kanssa välillä suoraan ja välillä ristikkäin. Kuvittele, että olet taputtamassa kaverin kättä ristiin, mutta kaveri ei olekaan edessäsi vaan vieressäsi. Kurota vuorotellen oikeaa kättä vasemmalle ja vasenta oikealle.

8. Lopuksi ravistele ja rentouta käsiä, pudistele päätä, kohauttele olkapäitä. Pyörittele ja verryttele ranteita ja sormia. Nyt voit palata takaisin neulenurkkaukseen ja jatkaa neulomista. Toista jumppa suurin piirtein tunnin-parin välein, tai jos alkaa tuntua siltä, että pää ei käänny.

Näissä kansanterveydellisissä tunnelmissa Elämänlangalla tällä kertaa. Ensi kerralla sitten jotain aivan muuta.

1 kommentti:

  1. Todella hauska jumppa. Mietin miten kaksoisleuan saa vedettyä sisään Heh hee.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahduttaa aina saada viestiä.
Thank You for commenting! It always makes me happy to receive a note.