Lukijat

maanantai 23. syyskuuta 2013

Aikun Ihanat sytykeruusut

Olen nänhyt jos jonkinlaisia tee.se.itse opastuksia sytykeruusujen tekemiseen. Vaikka periaate ja tekniikatkin ovat samat, mun aikaansaannokset ovat tyystin toisen näköisiä, kuin ne mihin oon livenäkin törmännyt. Ajattelin sit laittaa oman tekniikkani kuvina tänne blogiin - helpompaa ohjata kyselijät kurkkaamaan tänne, kun joka kerta selostaa juttu uudelleen. Itse en näe järkeä tehdä puolta tusinaa tai muutamaa kymmentäkään sytykeruusua kerralla, vaan teen näitä yleensä sarjatyönä aina, kun entinen varasto alkaa huveta. Vaihe 1) Materiaalit ja valmistelut. Tarvitset: - huonon kattilan tai useampia - kattilaan vesihauteeseen mahtuvan metalliastian kynttiläjämien sulatukseen - leivinpaperia hellan, työtason ja tarjottimien suojaamiseen - siivouksessa käytettävät puuvillahansikkaat - kertakäyttöhanskoja - kynttilän jämiä - kynttiläväriä (itse tilaan Lahtisen vahavalimolta s-postitse, jolloin kirjetoimitus onnisuu) - munakennostoja, isoja, pieniä ja minkä tahansa värisenä - pinsetit
Vaihe 2) Ruusujen valmistus: Kun sinulla on kasassa sopivaksi katsomasi määrä tarvikkeita, voit alkaa ruusujen valmistamisen. Revi kennoston kansiosan suorilta osuuksilta 5-6 noin 1,5 cm:n levyistä suiroa, irrottele munakupit toisistaan. Kulmakupit toimivat hyvin ruusun pohjana, jätä ainakin ne ehjiksi. Hajota noin puolet munakupeista osiinsa, terälehdiksi.
Taivuta kannesta repimistä suiroista spiraalit jokaisen ruusun pohjana toimivan munakupin pohjalle.
Lisää spiraalin väleihin munakupeista tekemiäsi terälehtiä niin paljon, että ruusu pysyy kasassa, vaikka käännät sen ylösalaisin. Tarvittaessa käytä pinsettejä tässä apuna.
Muotoile pohjan reunoja. Jos pohja on kulmakupista, revi varovasti kolme viiltoa sen yläosaan ja muotoile näitä "terälehtiä" sormin reunoja alas taivuttaen.
Kun olet tyytyväinen ruususi ulkonäköön, siirry tekemään seuraavaa.
Kuten sanottu: itse tykkään tehdä vähintään n. sata ruusua valmiiksi, ennen kun alan steariineja sulattelemaan ja ruusuja dippailemaan.
Vaihe 3) Keittiön suojaaminen. Hellan päällinen ja viereinen työtaso on hyvä suojata leivinpaperilla. Laita kattilaan vettä ja steariininsulatukseen tarkoitettu metalliastia. Laita värisävyittäin lajitellut kynttilänpätkät astiaan ja hellan levy max 3:lle (jos 1-6 on mahd), kun vesi alkaa kiehua, vähennä levyn kuumuus 1-2 asentoon. Jos vesi kiehuu 2 asennolla, laita levy ykköselle. Tärkeintä on pitää steariini sulana. Liian kuumalla steariinilla on leimahdusvaara, joten sammutuspeite on syytä pitää lähellä. Steariinipalohan tulee sammuttaa tukahduttamalla, ei missään nimessä vedellä. Lisää halutessasi sulaan massaan kynttiläväriä n. 10 pikku pellettiä riittää. Varaa valmiita ruusuja useille tarjottimille (jotka on myös syytä suojata leivinpaperilla).

Vaihe 4) Ruusujen dippaaminen sulaan steariiniin. Laita käsiisi ensin puuvilla-alushanskat ja niiden päälle kahdet kertakäyttöhanskat. (Kuvassa hanskat puuttuvat sillä hansikkaiden kanssa kuvaaminen oli liki mahdotonta.) Vinyyliset ovat tässä kohdin käytännöllisimmät. Hanskojen käyttö suojaa sormiasi palamiselta dippailun aikana.

(((HUOM! Kaikkein turvallisinta olisi dipatessa käyttää apuna grillipihtejä, jolloin kädet eivät olisi pienimmäsäkään palovammavaarassa. Itse koen kuitenkin tämän oman tapani itselleni parhaaksi.)))

Dippaa ruusuihin ensimmäinen kerros kahdessa vaiheessa. Ota dipattavasta ruususta etusormi-peukalo-ote sen keskeltä ja pohjasta. Dippaa ruusun toinen reuna varovasti sulaan kynttilämassaan. Nosta tarjottimelle jäähtymään ja siirry seuraavaan. Toimi tarjotin kerrallaan. Kun ruusut on dipattu puolittain, on aika dipata samoin toinen puoli. Kun kaikissa tarjottimen ruusuissa on yksi kerros vahaa, siirrä se viileämpään jäähtymään ja kovettumaan. Tee samoin kaikille ruusukkeille. Samoin toimien jokainen ruusu dipataan steariiniin kauttaaltaan neljään kertaan, jolloin väristä tulee selkeä ja ruusun paloaika on maksimoitu. Ennen uuden kerroksen dippaamista, tulee ruusukkeen olla täydin viilennyt ja kovettunut.
Useampaa väriä käyttäessä, on jokaisen väriselle kynttilämassalle hyvä olla oma metallinen sulatusastiansa, jolloin värit pysyvät kirkkaina.
Valmiita ruusuja käytetään pääasiassa niiden nimen mukaan sytykkeinä, takkaan, nuotioon ja saunan tulipesään puita sytyttäessä. Paras tapa on laittaa yksi sytykeruusu puiden keskelle ja sytyttää ruusu sen yhdestä terälehdestä. Itse tekemistäni sytykeruusuista olen kahdesta eri erästä polttanut yhden vain nähdäkseni itse, kuinka kauan nämä palavat. Kummallakin kerralla ruusuke paloi noin 45 minuuttia, eli ehtii kosteammatkin puut syttyä. Ruusuke palaa niin kuumalla liekillä, ettei siitä jää kuin pikkuisen tuhkaa jäljelle.
Itselläni ei varsinaisesti ole tarvetta sytykkeille. Tämän johdosta nämä toimivat minulla sisustuselementtinä. Eri värisiä sytykkeitä purkkeihin vaihtamalla saa kivasti muutettua asetelman ilmettä.
Hakusanoja: Sytykeruusu, sytykeruusut, sisustusruusu, sisustusidea, sytykeruusu ohje, sytykeruusun valmistus, sytykeruusun tekoohje, sytykeruusun ohje

5 kommenttia:

  1. Olipa hyvä ohje .Tosi hyvin jokatyövaihe selvitetty.Seuraavalla kerralla teen tällä ohkeella sytykeruusuja niin kauniita näistä tulee.
    Käyvät hyvin sisustuselementeiksi.

    VastaaPoista
  2. Kauniita ovat ruususi, mutta yhden vinkin voin sinulle antaa. Käytä ruusujen dippaamiseen steariiniin metallisia grillipihtejä. Näin säästät näppejäsi kuuman steariinin vaikutukselta. Ruusut voi vapaasti uittaa steariinissa, useammankin kerrallaan. Jouluversioon laitan glitteriä. Silloin ovat hanskat paikallaan, koska jokainen ruusu on "hiletettävä" yksitellen, pöydällä käännellen.

    VastaaPoista
  3. HIENOJA RUUSUJA TODELLAKIN. ITSE TUHANSIA RUUSUJA TEHNEENÄ ANTAISIN YHDEN VINKIN. KÄYTÄ RUUSUJEN DIPPAAMISEEN METALLISIA GRILLIPIHTEJÄ, JOLLOIN ET TARVITSE HANSKOJA JA RUUSUJA VOI UPOTTAA STEARIINIIN USEITA KERRALLAAN.

    VastaaPoista
  4. dippaamiseen on parasta käyttää grillipihtejä niin näpit ei pala. sinulla on tosi nätit ruusut!

    VastaaPoista
  5. Taika Taiga ja molemmat anonyymit: Kiitos kommenteistanne ja olette aivan oikeassa, että grillipihtejä käyttäessä eivät sormet ole vähäisessäkään vaarassa palaa ja tuo suositus minun pitäisi selkeästi liittää tekstiin. Itse olen kuintenkin todennut saavani parhaan tuntuman dippaillessa juuri nuin kuin sen itse teen. Jokainen toimii kuitenkin itselleen parhaiten toimivalla tavalla. Turvallisuusnäkökulmasta teidän ehdotuksenne on kuitenkin paras. Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahduttaa aina saada viestiä.
Thank You for commenting! It always makes me happy to receive a note.