Seuraajat

perjantai 31. lokakuuta 2014

Mielenkiinnosta oma laskelma villasukkien hinnasta

Törmäsin juuri mielenkiintoiseen artikkeliin, jonka kirjoittaja laskee kuvitteellisen esimerkin avulla, minkä verran käsin kudottujen 37-39 villasukkaparien hinnaksi tulisi, jos huomioitaisiin kaikki yrittäjän menot ja päälle lisättäisiin vielä pieni kateprosentti. Alkuperäiseen artikkeliin pääset tästä.

Tuon perusteella koitan tähän laskea tällaisen kotikutojan menoilla villasukkien hinnan.

Oletuksena: Sukkapariin käytetään yhteensä 150grammaa 7veljestä lankaa (4,30€/kerä = 28,67€/kg) ja 8 työtuntia (oma keskiarvo perussukille), sukkiin kiinnitän askartelukaupasta ostetut tägit, joihin leimaan Aikun Ihana -logon ja blogiosoitteen ja kirjoitan käsitn tuotetiedot. Tuotantoerään lasken 10 sukkaparia.

Tässä hinnottelulaskelmassa huomioin siis materiaalikulut, työkustannukset, ulkopuoliset palvelut ja myyntikatteen.

Materiaalikulut

Villan menekki 10 pariin on siis 10 x 150g = 1,5kg. Haen langat paikallisesta marketista, jonne edestakainen matka n. 20km ja autoni syö tuolla matkalla 95E polttoainetta n.2 litraa ja eilen tuon polttoaineen hinta näkyi olleen 1,53€/l eli polttoaineeseen = 3,06€.

* Materiaalikulut: 1,5 x 28,67€ + 3,06€ = 46,07€ (4,61€/sukkapari)

Työkustannukset

Yhden parin neulomiseen minulta menee keskiarvoisesti kahdeksan tuntia, eli kymmenen parin neulomiseen aikaa kuluu 80 tuntia. Tässä laskelmassa määrittelen tuntipalkaksi tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työehtosopimuksen mukaisen minimituntipalkan.

Sivukuluja en tässä laske, koska en tee yrittäjäpohjalta (sivukulut sisältäisivät Yel- ja muut vakuutukset, sekä lomaa kartuttavan osuuden).

* Työkustannukset: 80 x 8,77€ = 701,60€ (70,16€/sukkapari)

Ulkopuoliset palvelut

Sukkiin tarvitsemani tägit haen paikallisesta askartelukaupasta. Jossa Inkssentials kraft tagit maksavat 4,20€/20kpl ja matkaan kaupalle ja takaisin menee n. 14km ja auton kulutus on sama kuin lankojen hankintamatkalla. Musteen ja leimasimen käytölle en laske hintaa, enkä tuoteselosteen kirjoittamiselle.

* Ulkopuoliset palvelut: (4,20€ / 20 *10) + (1,12l * 1,53€/l) = 2,10€ + 1,71€ = 3,81€ (0,38€/sukkapari)

Edellä mainituista muodostuu siis vasta nk. omakustannehinta: 46,07€ + 701,60€ + 3,81€ = 752,11€ (75,21€/sukkapari)

Myyntikate

Määritän tässä myyntikatteeksi suht alhaisen 15% , jolloin veroton myyntihinta saadaan jakajalla 0,85.

* Veroton myytihinta: 752,11€ / 0,85 = 884,84€ (88,49€/sukkapari)

Realiteettihan on, ettei kukaan maksa perusvillasukkapparista 88,50€ hintaa - puoletkin siitä herättäisi jo kysymyksiä "silkistäkö oot nämä kutonut ja kullatuilla puikoilla?".

Artikkeli siis herätti pohtimaan omien sukkien hinnottelua ja heräämään siihen todellisuuteen, että myyn kyllä liian halvalla tuotoksiani tuolla markkinoilla - laskelmassahan ei ole laskettu myyntitapahtumiin reissaamista ja siellä käytettyä aikaa lainkaan - kuitenkin kuljen markkinoilla n. 60km säteellä kotikaupungistani, jolloin markkinapäivinä ajoa tulee 120km.

En kuitenkaan usko nostavani sukkahintojani edes puoleen laskelman hinnasta, kolmannesta (n.30€) saatan harkita. Nähtäväksi jää.

Kommentteihin toivoisin mielipiteitä sukkien hinnaksi, jonka itse tämän kirjoituksen (ja alkuperäisen artikkelin) luettuasi oikeasti voisit maksaa sukkaparista.

Kiitän ja kumarran!


4 kommenttia:

 1. 25€ Olen joskus maksanut villasukista. Sukat olivat kauniisti tehdyt ja lämmittivät jalkoja monta vuotta. Tosiasiahan on, että harvoin saa mitään korvausta omasta työstään, se ottaa ainakin minua päähän välillä.

  VastaaPoista
 2. Tämä on nyt vaan mun epätieteellinen laskelma, mutta perustan tämän vaan omaan kokemukseen :) Äitini kutoo sukkia liukuhihnalta ja niitä jää ylimääräiseksi asti ja hän sitten myy ne yrittäjälle, joka myy niitä markkinoilla ja kauppojen edessä. En tiedä paljollako seuraava niitä myy eteenpäin, mutta koska äiti saa niistä 15 euroa kun on miesten sukka kyseessä niin uskoisin siihen tulevan ainakin 10 euroa lisää hintaa seuraava myyjän käsissä :) Koska tiedän mitä kunnollinen seiska veikka sukkalanka maksaa ja miten paljon niihin menee aikaa niin jos ne olisi tuollaisesta spesiaalimmasta paikasta, esim. markkinoilta ja ne olisi tosi kauniit niin olisin valmis maksamaan 25- 27 euroa. Jos ne olisi valkoiset ja niissä olisi joku jippo vaikka joku pieni virkattu kukka niin sitten kukkaro suostuisi siihen 30 euroon :) Tietysti se on hankalaa kun jokaisella kuluttajalla on se oma mikä on tosi kaunis :) Tavalliselta itsepalvelukirppikseltä en ostaisi yli 15 euron hintaisia paitsi jo ne olisi tosi kauniit.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kiki kommentistasi - nuin olen kans antanut itseni ymmärtää, että kun myydään muualla kun kirppiksillä, hinta on ok, jos se on 25-30€ ja tosierityisistä vielä hiukan enemmän, mut niihän se on, että tuntipalkoille käsitöillä ei tahdo päästä, mutta viluvarpaita pelastamaan kylläkin.

  VastaaPoista
 4. Tämä on todella hyvä laskelma pitää korvan takana kun miettii omien tuotteidenda hintoja. Palkka jää aina tosi pieneksi jos aikooo saada jotain myydyksi. Niiitä kuluja on muitakin kuin pelkkä materiaali. Se on aina hyvä pitää mielessä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahduttaa aina saada viestiä.
Thank You for commenting! It always makes me happy to receive a note.